Actualitat

La veu de l’educació local davant de l’emergència educativa de la Covid-19

7 maig 2020

La veu de l’educació local davant de l’emergència educativa de la Covid-19
Entrevista a Montse Pérez, regidora d'Educació i Lleure Educatiu, publicada al Blog de l’Educació Local de la Diputació de Barcelona.

 

 

“Junts, amb lleialtat institucional recíproca, hem de treballar i vetllar per un sistema educatiu q garanteixi la igualtat d’oportunitats real”

 

Com a regidora d’educació com estàs vivint el confinament? 

Principalment, amb preocupació. Preocupació per una desigualtat ja existent entre l’alumnat, ara molt més evident i agreujada per aquesta situació. Són temps d’incertesa i la gestió del COVID está suposant un gran repte per totes les administracions. Ara cal, més que mai, una comunicació efectiva entre administracions; en especial, entre el Departament d’Educació, que és qui té la competència, i els Ajuntaments, que som qui fem la política de proximitat. Junts, amb lleialtat institucional recíproca, hem de treballar i vetllar per un sistema educatiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats real, que sigui més equitatiu i que redueixi l’escletxa social. 

Hem d’assegurar que tot l’alumnat disposi d’accés per seguir el curs de manera telemàtica i quedi garantit el Dret a l’Educació. Cap infant o jove pot quedar enrere. Amb tot, pot ser un bon moment per aprofitar l’experiència que estem adquirint administracions, docents, famílies i alumnes per fer una anàlisi conjunta, utilitzant els espais de participació existents, que marqui les línies estratègiques a seguir per tal de dur a terme polítiques educatives més inclusives, equitatives i que permetin abordar amb la profunditat que requereix la segregació educativa. 

D’aquesta situació hauriem de sortir amb un sistema educatiu i una comunitat educativa més reforçada, no més vulnerable. 

Quina creus que ha de ser la principal prioritat de la política d’educació de l’ajuntament en l’etapa post-confinament? 

La principal prioritat política en matèria d’educació és la de garantir als nostres infants i joves que ningú quedi enrere, que tothom disposarà de les mateixes oportunitats per tal d’assolir els seus objectius sense importar els recursos econòmics de les seves famílies. 

A Esplugues de Llobregat continuarem fent política de proximitat i sempre al servei de la ciutadania. És indispensable començar a pensar en el mes de juliol, sempre i quan les autoritats sanitaries ens donin llum verda per a la realització d’activitats. Confiem que el Departament d’Educació o la Secretaria de Polítiques de Joventut anunci un paquet de beques que, juntament amb les que any rere any ja otorga el propi Ajuntament, faci tendir el sistema a la universalització de l’accés al lleure educatiu. 

Els infants i joves de la nostra ciutat han de poder gaudir d’un estiu el més equitatiu possible. Des de la Regidoria d’Educació, continuarem potenciant la relació amb la Comunitat Educativa. Hem d’aconseguir una relació cada vegada més estreta amb els centres educatius, amb les famílies a través de les AFAS i AMPAS i amb l’alumnat. Tenim com a objectiu el disseny conjunt d’un pla per reduir les mancances identificades arran del confinament i per garantir la igualtat d’oportunitats. Hem de construir junts perquè només junts ho aconseguirem.